Träning
Att löpträna är ett till skillnad från många andra konditionsidrotter ett tidseffektivt sätt att uppnå många positiva effekter på den egna kroppen. Dock är det viktigt att träningen sker på ett korrekt sätt som är anpassat efter den enskilde individen då skaderisken också är större på grund av den stora belastning den utsätts för. Förutom att vi blir bättre löpare av att träna har forskarna kommit fram till en lista över positiva effekter som löpningen medför. Löparparadiset har här valt ut några av dem.
- Löpningen stärker både musklerna och skelettet vilket leder till en stark och hållbar kropp.
- En måttlig mängd träning stärker immunförsvaret genom att öka effektiviteten i vårt skyddande enzymsystem.
- Löpningen bidrar till att stabilisera utsöndringen av insulin vilket minskar risken för att personen ska drabbas av diabetes typ-2.
- Kroppsammansättningen förändras. Andelen muskler ökar och mängden fett på kroppen minskar vilket i sin tur gör att din basala metabolism (ämnesomsättning under vila) ökar.
- Löpning förbättrar fettprofilen i blodet. Ökad mängd av det goda kolesterolet HDL samtidigt som mängden triglycerider minskar.
- Måttlig löpträning sätter igång kroppens system som förhindrar broskskador.
- Att springa i det aeroba intervallet - det vill säga utan att bli alltför andfådd - är det optimala sättet att förse hjärnan med syre. Fysisk aktivitet stimulerar också neurogenesis, alltså bildandet av nya hjärnceller. På så sätt bromsar man hjärnans åldrande.
- Löpning har visat sig vara ett utmärkt sätt att förebygga Alzheimers sjukdom.
- Ökad utsöndring av adrenalin och kortisol, vilket håller stresshormonerna i schack. Dessutom ökar kroppens egen produktion av antistresshormoner i binjuren.
- Tränar man tidigt på kvällen sover man bättre. När man sover efter ett löppass repareras defekta celler snabbare och immunförsvaret stärks i en högre takt än hos de som inte tränat.
- Lungfunktionen förbättras när man springer. Det beror bland annat på att de små blodkärlen (kapillärerna) runt lungblåsorna ökar då syreförbrukningen förhöjs. Löpare har generellt sätt betydligt bättre lungkapacitet än otränade individer.
- Uthållighetsförmågan förbättras främst genom att träna hjärtmuskeln att bättre förse musklerna med syre. Man kan också förbättra sin kondition genom att öka kapillärtätheten. Följaktligen har konditionsidrottare lägre vilopuls eftersom de kan syresätta musklerna med lika mycket kraft fast med mindre ansträngning.
- Aerob träning sänker det systoliska blodtrycket med 2,6 mmHg och det diastoliska med 1,8 mmHg. I vissa fall kan dessa siffror vara hela fem till tio gånger högre hos de som inte motionerar.
Tyvärr har allt för många människor i dagens samhälle fått en dålig första erfarenhet av löpning i samband med skolgymnastiken i unga år vilket tenderar att följa med dem långt upp i åldern. Det är många som kännersmaken av blod i munnen redan vid blotta tanken av att dra ut på en löprunda.
För att du ska kunna göra din löpning till en så positiv upplevelse som möjligt är det viktigt att du anpassar träningen efter var just du befinner dig snarare än att snegla på en snabb kollega, anta ett elitidrottartänk eller att gå ut för hårt i början om du är nybörjare.
För att hjälpa dig har vi här satt ihop lite material beroende på var du befinner dig i din löpning. Du kan antingen välja vilken nivå som just du befinner dig. Men du kan även välja ett specifikt ämnesområde och lära dig mer.
Lycka till med träningen!